<

DIGI4ECO - Seguiment ecològic en 4D amb ajuda de bessons digitals de la restauració de zones de pesca delmades

El potencial dels bessons digitals és enorme des d'un punt de vista molt pràctic: des de vigilar la salut del nostre entorn marí fins a alertar amb antelació de catàstrofes naturals tant a terra com a mar. Tot i això, continua sent necessari desenvolupar eines que ofereixin prediccions futures i en temps real de l'estat de les zones de protecció o conservació.

DIGI4ECO pretén desbloquejar i impulsar nous descobriments que seran crucials per fer front al canvi climàtic, i regular les activitats humanes, cosa que serà clau tant per a la conservació del medi ambient com per a les activitats socioeconòmiques. El nostre objectiu és posar a disposició de tothom totes les dades biològiques i oceanogràfiques passats, presents i futures. Per tant, utilitzarem dades adormides rellevants, dissenyant noves eines i metodologies per utilitzar i processar dades rellevants ja recollides per a diferents institucions, que poden procedir de sensors físics i químics, o de càmeres de vídeo. També harmonitzarem les dades, promovent eines per convertir-les en estàndard entre investigadors i actors generadors de dades, desenvolupant protocols i millors pràctiques, com a eines d'estandardització com a PUCK entre sensors marins i plataformes de monitorització, i unificant biblioteques i recursos (per exemple, FanthomNet o Emodnet). Alhora, garantirem uns fluxos de dades segures, sostingudes i fiables mitjançant el desenvolupament de metodologies d'autocorrecció/validació i la publicació d'un conjunt d'eines i conductes que garanteixin la fiabilitat de les dades. A més, aprofitarem les economies d'escala i la millora de la normalització per fer diverses proves pilot de seguiment a escala de conca marítima utilitzant dues estratègies:

(1) utilitzar les dades dorments pertinents existents en repositoris en línia i associades, i

(2) utilitzant noves dades recollides durant les demostracions de les proves sobre el terreny. Aquí desenvoluparem eines per donar millor suport a l'avaluació: l'estudi i la identificació dels indicadors clau i els mecanismes per extreure'ls de les dades generaran les directrius adequades per als responsables polítics, els investigadors i els sectors socioeconòmics. Fer que aquestes eines, metodologies i implementacions siguin de codi obert per als investigadors i el públic en general impulsarà la seva utilització i millora, fins i tot després de la conclusió del present projecte. Amb aquests exemples de demostració, la col·laboració internacional i els recursos de codi obert, pretenem que la nostra proposta es converteixi de fet en la referència a seguir els propers anys.